Nedimović: U Srbiji nema bojazni od nestašice

Published by Natasa Gregorčić on

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da na rafovima prodavnica ima svih proizvoda i da u Srbiji nema bojazni od nestašice kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

Nedimović je rekao da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati i ocenio da je bila dobra odluka države što je na 45 dana bio zabranjen izvoz žitarica i ujedno poručio da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuna nesigurnost, objasnio je Nedimović i naveo da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna.

Ukoliko pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Takođe, imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima, rekao je on i dodao da se od naredne žetve očekuje više od 3,4 miliona tona pšenice.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *